Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Τα νέα ΚΤΕΛ Καβάλας και η τοπική κοινωνία

Λίγα λόγια για τη δημιουργία του νέου σταθμού ΚΤΕΛ Καβάλας στο δασύλλιο του Αι Σίλα….
Τον τελευταίο μήνα , πήρε δημοσιοποίηση το θέμα του νέου ΚΤΕΛ και τα σχέδια των πολεοδόμων σε συνεργασία με τον δήμαρχο της πόλης . Σκοπός του η ισοπέδωση του μικρού άλσους στον Αι Σίλα για να δημιουργηθεί ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ.
Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να βρουν μια εναλλακτική λύση , γιατί απλά δεν τους ενδιαφέρει να βρουν. Αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι οι μίζες από τέτοιου είδους εργολαβίες. Ούτε η ανακύκλωση χαρτιού τους ενδιαφέρει , όπως αποδείχτηκε, αλλά ούτε το κυνοκομείο της πόλης , γιατί να διστάσουν σε μερικά δεντράκια .

Ο μικροαστισμός αυτής της πόλης ευνοεί τέτοιου είδους τακτικές, με αποτέλεσμα να χάνεται ζωτικό τμήμα της περιοχής. Μπορεί να μην είχαμε φωτιές στην περιοχή, αλλά έχουμε εργολάβους.

Φυσικά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ,αλλά κάποιοι φορείς της πόλης θα τις χαρακτηρίσουν ασύμφορες, ή χωρίς μίζες… Το στρατόπεδο Κοτσάλου που έχει παροπλιστεί και μέρος αυτού λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης αστυνομικών οχημάτων. Θα μπορούσε να είναι μια λύση ,αφού προσφέρεται κτιριακά για χώρος στάθμευσης , συνεργείων και βρίσκεται εκτός κέντρου. Γεωγραφικά μπορεί να μην είναι κοντά στην Εγνατία , αλλά ούτε και μακριά.
Ο δήμαρχος της πόλης προσπάθησε να μειώσει τη σημαντικότητα του ζητήματος και να το εντάξει στο επίπεδο «δε βαριέσαι μερικά δεντράκια θα κοπούν μόνο». Χώρος που για πολλούς αποτελεί ένα μικρό πνεύμονα της Καβάλας , ιδανικό για περπάτημα.

Σε όλη αυτή την ιστορία έχουν ανάμιξη και οι ψηφολάγνοι τις αριστεράς στην πόλη μας , με τα επικοινωνιακά τους τρικ και τις υποσχέσεις για λύση του προβλήματος.
Δεν υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος που γνωρίζει και χαίρεται το δασάκι να δεχθεί αυτή την αδιαφορία και να επιτρέψει στους χαρτογιακάδες να καταστρέψουν το χώρο. Δεν τους ενδιαφέρουν οι γόηδες αντιρρησίες και οι οικολόγοι στα χαρτιά αλλά η έμπρακτη δράση και λύση στο πρόβλημα, στην τελική ο δήμαρχος έχει τον τελευταίο λόγο ,ας ελπίσουμε ότι θα έχει υπόψη τις συνέπειες των πράξεών του.

Θα μπορούσαν βέβαια να στήσουν το νέο ΚΤΕΛ υπό την προστασία των πραιτόρων και να αφήσουν τις μπουλντόζες τους να κάνουν τη δουλεία τους, και να γεμίσουν τσιμέντο την βορειοδυτική πλευρά της πόλης .

Για αυτό εμείς οι απλοί άνθρωποι θα πρέπει να υπερασπίσουμε το τοπίο και να αποτρέψουμε τους μιζαδόρους τεχνοκράτες , να αυτο-οργανωθούμε σε τοπικές ομάδες με αμεσότητα και όχι εκπροσώπηση, έτσι όλοι οι κερδοσκόποι θα προσέχουν τις κινήσεις τους και δεν θα καταστρέφουν οτιδήποτε τους προσφέρει κέρδος.

Τέλος δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από αυτό της αυτοκυριαρχίας , να μην αφήσεις κανέναν εξουσιαστή να αποφασίσει εις βάρος σου και να κερδοσκοπήσει πάνω στην οντότητα σου και το περιβάλλον που ζεις.

Καλούμε τον δήμαρχο και τους πολεοδόμους για μια φορά να κάνουν σωστά την υποτιθέμενη δουλειά τους… Να σταματήσουν να μας στερούν το δικαίωμα στο να αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: