Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010



Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη. Είχε συλληφθεί μαθητής ήδη, ως ύποπτος για εμπρηστικές επιθέσεις σε κρατικά αυτοκίνητα. Συνελήφθη ξανά το 2002 ως ύποπτος για ληστεία, με μόνη ένδειξη ένα δακτυλικό αποτύπωμα σε πλαστική σακούλα που οι ληστές είχαν ξεφορτωθεί σε έναν κάδο απορριμμάτων. Αθωώθηκε φυσικά στη δίκη αλλά έμεινε «προσεσημασμένος» κατά την αργκό της αστυνομίας, έχοντας πίσω του σε κάθε βήμα τους ασφαλίτες.

Αυτοί ήταν που τον αναγνώρισαν ως «ταραχοποιό» στην συναυλία των rage against the machine, ανάμεσα στο πλήθος που, σκεπασμένο με μαντήλια, συγκρούονταν με τα ΜΑΤ. Και αυτοί ήταν που τον κατηγόρησαν ως μέλος των αποκαλούμενων από την αστυνομία, ληστών με τα μαύρα. Από κει και πέρα φορτώθηκε «σωρεία κακουργηματικών πράξεων» όπως γράφουν τα δελτία της Κατεχάκη. Όταν τελικά ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τον επικήρυξε με 600.000 ευρώ μαζί με τον αδερφό του και έναν σύντροφο τους, η κατάληξη ήταν βέβαιη.

Ο Σίμος Σεϊσίδης πυροβολήθηκε πισώπλατα στο πόδι, το Μάιο, από αστυνομικούς που καταδίωκαν τους ύποπτους μιας ληστείας στον Ταύρο. Ο Σίμος δεν είχε καμιά σχέση με τη ληστεία, απλώς βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εφιαλτική. Με σπασμένα τα πλευρά από τη σύλληψη-οι αστυνομικοί τον κλωτσούσαν ενώ βρισκόταν αιμόφυρτος στο δρόμο- και μια σφαίρα καρφωμένη στο δεξί πόδι μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Το ήδη σοβαρό τραύμα μολύνθηκε σε συνθήκες νοσηλείας που δεν θα έκαναν περήφανη καμιά αποκαλούμενη δημοκρατική κοινωνία. Ο ίδιος κατήγγειλε μέσω του δικηγόρου του τη συμπεριφορά των φρουρών που μπαινόβγαιναν στο θάλαμο όποτε τους κάπνιζε σε ένα απάνθρωπο παιχνίδι ψυχολογικού πολέμου. Οι καταγγελίες του φυσικά πέρασαν στα ψιλά. Όπως και το γεγονός ότι οι γιατροί τελικά αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι του και μέσα στο χειρουργείο υπήρχε πάντα ένα φρουρός. Μετά ο Σίμος μεταφέρθηκε στις φυλακές με ακρωτηριασμένο πόδι. Χωρίς περιττές πολυτέλειες, πέρα από ένα ζευγάρι πατερίτσες.

Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αφορά τον καθένα. Οι αστυνομικοί που τον καταδίωξαν, δεν ζήτησαν ταυτότητα, απλώς πυροβόλησαν κάποιον που έτρεχε να φύγει. Αφορά όμως έναν κυνηγημένο αναρχικό. Και απέναντι στην εκδικητική συμπεριφορά των κυρίαρχων που τόσο επαίρονται για την μεγαλοψυχία τους, υπάρχει και η απάντηση κάποιων που θέλουν να του δώσουν λίγο κουράγιο, μπροστά στις ατελείωτες δικές που θα ακολουθήσουν.

Τη Κυριακή το βράδυ στο Θέατρο Πέτρας, μια χούφτα μπάντες δίνουν μια συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στο Σίμο. Συμμετέχουν γνωστοί μουσικοί που δε πολυκοσκινίζουν τα πράγματα όταν είναι να δείξουν τη συμπαράσταση τους σε ένα φυλακισμένο. Ο Μήτσος ο Πουλικάκος με τους Σεισάχθεια, ο Τζίμης Πανούσης, οι Last Drive, οι Deus Ex Machina, οι BMW Rockers 57, οι Raindogs και οι 9MM.

Η συναυλία ξεκινάει στις 8 το βράδυ. Εισιτήριο δεν υπάρχει, μόνο ένα κουπόνι ενίσχυσης 5 ευρώ. Με μόνο σκοπό να μπορεί ο Σίμος να αντιμετωπίσει όρθιος δεσμοφύλακες και δικαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: