Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

ΚΑΒΑΛΑ, ΩΡΑ 0 ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ…

Η ουσιαστική προστασία και βοήθεια προς τα αδέσποτα ζώα εξαρτώνται κυρίως από την παιδεία, την ανθρωπιά και τη συμπεριφορά του καθενός μας, ατομικά. Τα αδέσποτα είναι «αποτέλεσμα» της ανθρώπινης έλλειψης αισθήματος υπευθυνότητας. Η ανευθυνότητα αυτών που τα παρατάνε απαντάται με ανευθυνότητα από τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία τους. Η κερδοσκοπία και η ανθρώπινη υπέρμετρη απληστία κακοποιεί με αλματώδη βήματα τη φύση και το περιβάλλον μας καθημερινά. Η σκανδαλώδης εμπορική εκμετάλλευση έχει, δυστυχώς, απλώσει τα πλοκάμια της ακόμη και στον τομέα προστασίας των αδέσποτων ζώων, καταβροχθίζοντας έτσι επιδοτήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων». Έτσι λοιπόν, και το κυνοκομείο της Καβάλας το οποίο παρότι παράνομο, λειτουργεί κανονικότατα, αλλά όχι ως καταφύγιο…έχει μετατραπεί σε σύγχρονο μπόγια-φυλακή χρησιμοποιώντας τα σκυλιά για να αποκομίσει κέρδη με υποτιθέμενα εμβόλια και τσεπώνοντας επιδοτήσεις, σε συνεργασία πάντα με το δήμαρχο. Ένα δήμαρχο που αδιαφορεί, στηρίζοντας τα συμφέροντά του στην εξαθλίωση των ζώων και μη πρόθυμο να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση. Ύστερα απ’όλες τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες που έχουν γίνει με αφορμή το κυνοκομείο, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να αναθέσει σε κάποιον ΥΠΕΥΘΥΝΟ κτηνίατρο τη φροντίδα και προστασία των μικρών μας φίλων. Με την ευαισθητοποίηση(που ξυπνά μόνο κατά την προεκλογική περίοδο) και τη σωστή ενημέρωση για τη δηλητηρίαση, την υιοθεσία, τη στείρωση(παρότι είμαστε αντίθετοι στον έλεγχο και τη μείωση του πληθυσμού τους με στειρώσεις, κάποιοι θεωρούν πως είναι ένα μέτρο αντιμετώπισης/πρόληψης νέων αδέσποτων-θυμάτων) ίσως τα αδέσποτα, της οποιασδήποτε πόλης, να μην ήταν αναγκασμένα να υποφέρουν, να μας ανέχονται…να τρώνε τις φόλες και τα ποντικοκτόνα φάρμακα του κάθε κυνό-φοβου! Ήδη στην Ελευθερούπολη και την Πέραμο τα αδέσποτα εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, σειρά έχει το κέντρο της Καβάλας …

Δηλητηρίαση ή "Φόλα": Αντιμετωπίστε την έγκαιρα!

Τι να κάνετε αν βρείτε ζώο που έχει δηλητηριαστεί
Το ζώο όταν δηλητηριάζεται παρουσιάζει συμπτώματα όπως:
Υπερβολική σιελόρροια, μυϊκό τρόμο, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, φοβερούς σπασμούς, αγωνιώδες βλέμμα, κατάρρευση και σπασμοί, αφόδευση, εμετό.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τι δηλητήριο έχει πάρει και σε τι ποσότητα.
Συμβουλευθείτε ΑΜΕΣΑ έναν κτηνίατρο και ενημερώστε τον για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση αν έχετε ετικέτα ή μπουκάλι από το δηλητήριο.
Η θεραπεία ποικίλει αλλά υπάρχει περίπτωση να μην έχει δηλητηριαστεί παρά να έχει επιληπτική κρίση,ή γαστρεντερίτιδα κτλ.
ΜΗΝ του χορηγείτε εμετικό πρακτικό ξύδι-λάδι.Το 50% πεθαίνουν από την αναρρόφηση στους πνεύμονες.
Κρατάτε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι Φαρμακείο με τα απαραίτητα Το κουτί των πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει: νερό, αλάτι, ατροπίνη, κονάκιον, σύριγγες και οδηγίες .
Ποιά δηλητήρια χρησιμοποιούνται συχνότερα στην Ελλάδα
Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.

Συμπτώματα για να καταλάβετε ότι ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί:

Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη):
Έντονη σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.
Θεραπεία:Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εντούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να του δίνετε τις πρώτες βοήθειες:
Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού από το στόμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 -60cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή την στιγμή τις βρίσκουμε δύσκολα στην Ελλάδα. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΜΗΝ προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία από αναρρόφηση. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου. Παράδειγμα: Norrit.
Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει την γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.
Δηλητηρίαση από Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο): Η Βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μερικές μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό και εσωτερικά. Θεραπεία:Το αντίδοτο είναι το Κονάκιον (Βιταμίνη K1) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.Δηλητηρίαση με Τριμμένα Γυαλιά:Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.